Reciclarea deseurilor neferoase, reciclarea deseurilor tip folie, reciclarea deseurilor technice din plastic

Achiziţii

FOLIE LDPE
Caracteristici: pluteşte în apă, se întinde, la rupere crează creneluri vălurite, nu se rupe drept ca şi folia de PP, iar la ardere are un miros de parafină(lumanare) şi arde cu flacără albăstruie care picură.

FOLIE LDPE INCOLOR
Folia LDPE incolor este unul dintre cele mai des întâlnite deşeuri. Ea provine din ambalarea diverselor produse cum ar fi: baxuri de băuturi, obiecte de mobilier, obiecte paletizate…

FOLIE LDPE COLOR
Folia LDPE incolor este întâlnită în ambalarea diverselor articole de mobilă sau este folosită sub formă de saci pentru a fi mai uşor amabalate diverse produse cum ar fi granulele, mâncarea de animale…

CARTON
Deşeul de carton putem spune că este unul din puţinele ambalaje care nu poluează pentru a se degrada.

 

PP – POLIPROPILENA
Caracteristici: pluteşte în apă şi are un miros uşor parfumat, aromat. La ardere are flacără galben albăstruie. Deşeul de polipropilenă ne înconjoară în fiecare zi. De la cele mai simple articole din casă cum ar fi văniţe, găleţi, lighene, lăzi de fructe până la cele mai complexe, spoilere auto, repere auto, toate sunt făcute din PP (polipropilenă). În general este un produs căutat pentru că este unul dintre deşeurile care se reciclează cel mai uşor.


HDPE – polietilenă de înaltă densitate
Caracteristici: pluteşte în apă şi are un miros de parafină (lumanare), la ardere are flacăra cu centru albastru. Deşeul HDPE (Polietilenă de întaltă denisitate) este şi ea, la fel ca PP (polipropilena), foarte des întâlnită în casă. Ea se foloseşte atât pentru fabricarea bidoanelor de şampon, detergent şi alte produse de curăţenie cât şi pentru fabricarea lăzilor de pâine, bere şi apă minerală. O mai putem întâlni, dar mai rar în producţia de găleţi, lighene şi văniţe, dar fiind un material un pic mai scump decât polipropilena, se întâmplă mai rar. Produsele care ne interesează cel mai mult sunt: bidoanele HDPE şi lăzile de apă, bere sau pâine. De asemenea mai suntem interesaţi în tuburile de apă tip PE (polietilenă).

PET
Caracteristici: nu pluteşte în apă, iar la ardere are un miros iritant, puţin dulceag, degajă puţin fum iar flacăra sfârâie, dând impresia de clocotire. PET-ul este cel mai raspândit deşeu de ambalaj. Majoritatea băuturilor răcoritoare, apa minerală, berea, laptele şi chiar mai nou detergenţii sunt ambalaţi în PET. Îl mai putem găsi uneori şi în compoziţia paharelor de plastic sau chiar a unor forme folosite la ambalaje gen blistere. Este considerat unul din cele mai dure materiale, cu rezistenţă mare la impact.
Deşeuri reciclabile tehnice
În afara deşeurilor descrise deja, mai avem şi alte tipuri de deşeuri pe care le achiziţionăm, deşeuri mai rar întâlnite. Aceste deşeuri se încadrează în categoria TEHNOPOLIMERI, sau TEHNICE, cum li se mai spune popular.
ABS – ACRYLO BUTHADIENE STYRENE
Se întâlneşte în industria electrică şi electronică. Are un miros sec şi arde provocând o funingină neagră. Nu se dizolvă în diluanţi, doar în benzeni. Nu pluteşte în apă.
Exemple: Carcase monitoare, logouri maşini
PS – POLISTIREN
Este probabil cel mai des întâlnit tehnopolimer dintre toate. Se întâlneşte în industria alimentară dar şi în cea electrică şi electronică. Are un miros dulceag şi arde provocând o funingină neagră. Se dizolvă în diluanţi, nu pluteşte.
Exemple: Pahare cafea, farfurii plastic, role sârmă, expandat pentru casă
PVC – POLICLORURA DE VINIL
Este materialul din care au fost făcute majoritatea ţevilor de scurgere şi de apă în regimul comunist. Azi se foloseşte pentru fabricarea cablurilor, tâmplăriei termopan şi alte repere mai rar întâlnite. La ardere, nu intreţine flacăra, degajă un fum negru-maro şi un miros inţepător de clor. Nu pluteste în apă.
Exemple: ţevi apă, cabluri electrice, profile
PA – POLIAMIDA
Este un material întâlnit foarte des în producţia subansamblelor maşinii. Apare sub 3 forme, PA 6, 6.6 şi 12. De asemenea airbagurile sunt produse tot din PA. Este un material ce nu pluteşte în apă. La ardere degajă un miros de păr ars, având o flacără abastruie ce da impresia de fierbere la bază.
Exemple: compnente auto, airbaguri, ţesături..
PC – POLICARBONAT
Se întâlneşte destul de rar în industrie. Este în schimb folosit la producerea bidoanelor de apă de 19 litri şi a panourilor de plastic folosite la acoperişuri. Arde cu fum negru şi cenuşă, şi dă impresia că fierbe la baza flăcării, arzând cu bule de aer. Miros slab. Nu pluteşte în apă.
Exemple: Bidoane apa, panouri, faruri maşină